Tots passem per un procés abans de fer una compra a Internet, es diu el cicle de compra.

Podriem dir que és un procés mental en el què el primer estat és aquell en què ens adonem que tenim una necessitat concreta. L’últim pas és comprar.

Aquest cicle o procés de compra no té res ha veure amb el fet de si la nostra botiga online disposa d’un checkout efectiu. Ens referim a entendre i conèixer en quin nivell destinar els recursos.

Per comprendre millor aquest cicle de compra a internet ens ajudem del següent gràfic:

Cada estat del procés de compra es pot relacionar amb una acció promocional. És molt important, bàsic, saber el que necessita la teva marca en tot moment i saber amb què i quan invertir.

En primer lloc tots ens donem compte en un moment donat o altre que tenim una necessitat de compra d’alguna cosa … Com per exemple comprar unes sabates noves per a un casament d’un amic o un familiar o un casc nou, ja que fa quinze anys que vas amb el mateix i és el moment de comprar un de nou … El primer step del cicle de compra fa referencia a la fixació de la necessitat.

En un segon nivell el que fem normalment és informar-nos, investigar a internet quin és l’últim crit en cascs o que és millor comprar un integral o un de casc parcial per l’estiu, etc … És en aquest punt és on el contingut és el rei (marques amb productes o serveis molt específics poden disposar d’un avantatge competitiu en aquest aspecte, ja que trobem més informació de coses genèriques que de coses molt específiques a la xarxa i el fet de ser epecialitzats ens treu de sobre una quantitat ingent de competidors).

Disposar d’un bloc informatiu sobre els nostres productes o serveis és la manera de captar als teus clients en el segon nivell del procés de compra.

Els usuaris quan busquen informació no volen inputs de venda sinó consells pràctics que els ajudin a prendre la millor decisió sobre un producte o un servei en concret.

Fins aquí ja tenim la necessitat de comprar i ja coneixem amb més o menys detall que és el que més ens interessa.

Moltes vegades en el transcurs de búsqueda d’informació adquirim el producte, ja que en aquella web on hem trobat informació  detallada podem comprar el producte.

Anem pel tercer nivell, aquest es caracteritza per ser l’etapa en què l’usuari ja disposa de la informació necessària per fer la compra i coneix quines alternatives té al mercat. És en aquest moment en què l’usuari sap el que vol i pren una decisió en base les opcions que més el o la convencen. Si recuperem l’exemple de les sabates … “Vull unes sabates amb cordons i clàssiques, elegants i atemporals, no com aquelles que vaig veure en aquest bloc amb aquella sivella tan horrorosa … i si!, les vull negres!”.

L’última fase és l’acció, en què l’usuari troba i compra les seves sabates negres i elegants. Llògicament amb variables com el preu, la confiança que li dóna la botiga a la qual ha aterrat i diversos factors que declinen la balança cap a un producte o un altre.

És molt important conèixer el clicle de venda i saber en quin punt o punts del procés ha d’entrar la nostra estratègia de màrqueting. Les característiques del producte, el seu mercat i tècniques d’anàlisi ens ajudaran a prendre aquesta decisió.

És sense dubte una de les primeres fases que ha de plantejar-se una marca per obtenir els seus objectius i invetir a internet  amb garanties d’èxit.

Si necessites més informació sobre aquest tema no dubtis en contactar amb nosaltres.