Impacte ambiental del paper

Impacte ambiental del paper

El paper està de moda! Per si no t’havies adonat, ha tornat, i amb la consciència canviada sobre l’impacte ambiental del paper.

Després que la humanitat porti molts anys malbaratant el paper, aquest ha decidit canviar el seu paradigma i posar-se en valor: el paper és un material orgànic que neix de la natura i després de ser usat pot tornar a ser natura.

Bloc de llibretes apilades.

Quin altre material amb tanta versatilitat pot fer això? De tots els elements amb els quals comparteixes la teva vida, quin pot ser tan noble com un full de paper?, que et permet escriure-hi, doblegar-lo, i fins i tot construir formes que poden funcionar com a objectes per a la vida quotidiana, i quan no el necessites més el pots reciclar perquè pugui tenir una segona vida.

Reciclar o reutilitzar el paper?

La petjada ecològica ha arribat a uns extrems que l’únic fet de reciclar ja no és suficient per frenar l’impacte negatiu que l’ésser humà exerceix sobre el medi ambient.

És molt important que dipositis el paper en un contenidor de reciclatge perquè pugui tenir una segona vida. Però més important és que tu mateix li donis un segon ús.

El paper juga un paper molt important dins el nostre ecosistema pel fet que la seva producció depèn principalment de la fusta que s’obté dels arbres.

El seu ús sense mesura ni control participa en gran part en la desforestació i el canvi climàtic que està patint el planeta Terra.

És per això que tan important és el reciclatge com la seva reutilització o directament la reducció.

El reciclatge del paper

Espanya recull per al seu reciclatge 84 kg de paper/habitant/any. Tenint en compte que el consum mitjà és de 170 kg/hab/any, es recicla tan sols el 49% del paper que es consumeix. La nostra bossa de brossa conté entre un 30 i un 40% de productes paperers. És a dir, estem tirant  a la brossa una matèria primera molt valuosa.

La millora en l’impacte ambiental si es comparen els processos de fabricació de paper reciclat amb la fabricació de paper nou s’evidencia en els següents aspectes:

 • Es disminueix el consum de la fusta, afavorint el desenvolupament de les masses forestals i reduint  els costos de la tala, transport i manipulació.
 • S’aconsegueix disminuir el consum energètic primari, l’estalvi del qual pot aconseguir el 60%.
 • Reducció del consum d’aigua en més d’un 85%.
 • Reducció de massa de residus urbans en els abocadors. Als països de nivell econòmic alt aquesta reducció aconsegueix el 30%. Per cada 700 kg de paper recuperat, estalviem a  l’abocador l’espai equivalent a un automòbil i evitem les emissions equivalents a un viatge de més de 3.700 km en cotxe.

Els boscos no serien els únics beneficiats per unes pràctiques que afavorissin la recuperació de paper i el consum de paper reciclat. El reciclatge de paper estalvia un 74% de gasos que contaminen l’atmosfera i genera un 35% menys de contaminació a les aigües.

Podem minimitzar i ralentitzar l’impacte ambiental d’una manera més efectiva seguint aquestes pràctiques:

 • Imprimeix només el que necessites.
 • Si imprimeixes, fes-ho per les dues cares o inclús dues pàgines per foli.
 • Redueix l’enviament i la recepció de correu.
 • Tingues una caixa a la cuina o prop de l’ordinador per col·locar el paper per reciclar, d’aquesta forma és més probable que recordis utilitzar-lo.
 • Escriu per l’anvers abans de rebutjar el full.

Tria paper reciclat

Tant si és per escriure, fer manualitats o fins i tot per a la lectura de diaris i revistes.

Tens diverses opcions respectuoses amb el medi  ambient:

 • No utilitzis paper de fibra verge 100%, incloent paper de periòdic, embalatges, paper sanitari i de cuina, documents d’oficina i publicacions.
 • Si utilitzes paper de fibra verge dóna preferència a papers que provinguin de la gestió responsable dels boscos des de criteris socials i ambientals exigents. Com per exemple el Certificat FSC.
 • Preferiblement utilitza papers processats sense clor o els seus derivats. Com per exemple “processament lliure de clor” o PCF.

Dóna un segon ús al teu paper

Aquí tens alguns exemples de com pots beneficiar-te donant una segona vida al paper. Així allargaràs la seva utilitat i en conseqüència haver-ne de produir un de nou que cobreixi la mateixa necessitat:

Crea una llibreta

Enquadernació d'una llibreta amb papers reciclats.

Fes bosses de brossa de paper

Cistella amb paper de diari reciclat.

Reutilitza paper per a tasques de jardineria

Testos fets a partir de paper de diari reciclat.

El paper de diari és un aliat ideal per a la neteja

 • Utilitza paper de diari per  evitar taques causades per vessaments, periòdics vells com una protecció contra les taques quan estiguis fent algun tipus de treballs en el cotxe, quan estiguis pintant, tenyint mobles o quan facis alguna manualitat.
Nens pintant sobre la taula protegida amb paper de diari.

Converteix els diaris i papers en abonament

 • Trenca el paper en tires i col·loca-les en capes al voltant de les teves plantes. Això t’ajudarà a evitar el creixement d’herbes i a mantenir la humitat del sòl. Eventualment, el paper es descompondrà i li aportarà nutrients a la terra de la planta. També pot servir el cartó corrugat. No utilitzis paper encerat o amb tinta de colors. https://www.youtube.com/watch?v=gBh84Ib1u4U
Nens regant un hort.

Prepara “sorra” per a gats

Tires de paper de diari reciclat.

Embolica regals

 • Usa vells periòdics per embolicar regals com per exemple ampolles de vi. Pots utilitzar les pàgines amb tira de còmics o les més colorides.
Regal embolicat amb paper de diari.

El paper és un gran protector

 • Usa paper vell per protegir articles que estiguis empacant per guardar o enviar. Embolica objectes fràgils amb capes de paper i emplena els buits a la caixa amb trossos de paper perquè tot romangui ajustat, evitant el risc que es trenquin coses. Protegeix els llibres. Pots usar paper o paper de diari per folrar-los. Aquestes cobertes pots decorar-les com vulguis.
Tasses i plats embolicats amb paper de diari.

Juga amb el paper

 • Per a qualsevol joc en què sigui necessari anotar les puntuacions o jocs com el penjat, i fins i tot pots construir les teves formes fent papiroflèxia.

Reviu grans moments

 • Fes un collage. Recordes quan et van demanar el teu primer collage a la classe de plàstica? Utilitza diaris i revistes velles i comença a retallar i enganxar.
Collage fet a partir de retalls de revistes.

La deforestació

En molts llocs del planeta, els boscos i altres ecosistemes naturals han estat i són encara substituïts per plantacions d’arbres de creixement ràpid, la gestió del qual implica la utilització massiva d’herbicides i fertilitzants químics tòxics. A més, els monocultius d’arbres per a la indústria del paper són sovint rebutjats per les comunitats locals a causa dels seus impactes negatius sobre les maneres de vida i el benestar de la població.

Com podem ajudar en la reforestació?

Existeixen diverses iniciatives per promoure la reforestació dels nostres boscos, però concretament et recomano una que em sembla molt interessant. Sota l’etiqueta #teamtrees hi ha  una iniciativa impulsada per MrBeast per aconseguir plantar 20 milions d’arbres. Els internautes poden donar tants € com arbres volem que es plantin mitjançant la web https://teamtrees.org/ a través de la  Arbor Day Foundation. https://www.arborday.org/

Si necessites més informació contacta amb DOC!

3.5/5 - (4 votes)
3.5/5 - (4 votes)

Més articles